Вицепрезидент на Microsoft се среща с държавниците

Вицепрезидент на Microsoft се среща с държавниците
Предстои подписване на меморандум между компанията и ДАИТС
03-07-2006
Стартира визитата в България на Ерик Ръдър, старши вицепрезидент за техническата стратегия в Microsoft, съобщиха от местния офис на компанията. Посещението на Ръдър е първо за него в региона. По време на визитата си той ще се срещне с държавни ръководители, партньори на Microsoft, представители на академичната общност и други.
Като част от програмата се предвижда подписването на Меморандум за сътрудничество между Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и Microsoft. С меморандума ДАИТС и Microsoft “ще очертават своето взаимно разбирателство в областите на стратегическото планиране, правителствената програма за сигурност, инициативите за подобряване на цифровата грамотност, възможностите за иновативно преподаване и обучение”, гласи официалната информация.
Ерик Ръдър постъпва в Майкрософт през 1988. През годините работи за интегрирането на мрежовата връзка с операционната система и създава предпоставки за навлизането и развитието на Интернет. Ръководи разработката и интегрирането на технологиите за цифрово подписване чрез смарт карти – технология, която е и основата за ползването на възприетия цифров подпис в държавната администрация. В момента Ръдър работи директно с главния софтуерен архитект и президент на Майкрософт Бил Гейтс.
В сряда, 5 юли, Ерик Ръдър ще връчи награда на председателя на Фондация „Хоризонти” Хюсеин Исмаил за успешното изпълнение на финансирания от Microsoft проект за създаване на компютърна програма SpeechLab. Тя трансформира в звук електронни текстове на български език и прави възможни работата с компютър и достъпа до Интернет на хора с увредено зрение.
Уникалната за България програма SpeechLab е разработена в партньорство с Българската асоциация по компютърна лингвистика и се разпространява безплатно от Фондация “Хоризонти” и партньорите им – Съюза на слепите в България и Фондация “Луи Брайл”. До момента повече от 1500 българи с увредено зрение я използват. Като част от финансирания от Microsoft проект бе оборудвана и учебна компютърна зала в една от сгради на Софийския университет – Философския факултет, където са обучени вече над 50 души.

Коментар