Samsung готви 2,5-инчов хибриден драйв с 250GB

Корейската компания Samsung разработва 2,5-инчов хибриден твърд диск с капацитет 250 GB, стана ясно с пускането на серията MH80, която на този етап включва модели с 80, 120 и 160 GB.
Първият в света 2,5-инчов хибриден драйв MH80 съдържа 128 или 256 мегабайта флаш памет, с цел оптимизиране на работата на лаптопи с операционна система Windows Vista. Твърдият диск е съчетан с кеш памет OneNAND Flash и софтуера Microsoft ReadyDrive, с помощта на които се постига бързо зареждане и възстановяване на системата и се увеличава времето за автономна работа.
В допълнение, от производителя твърдят, че хибридните дискове са по-надеждни от традиционните, базирани само на магнитни плочи.
MH80 запазва предимството на високата плътност на магнитните носители, като добавя флаш технология, която подобрява скоростта на четене/запис, снижава консумацията на енергия и повишава надеждността.
По данни от Samsung, времето за зареждане и възстановяване на системата е съкратено с 50% в новите устройства MH80. Консумацията на електроенергия пък е по-малка със 70-90% в сравнение с класическите твърди дискове, а времето за работа на батерии е увеличено с 30 минути.
И накрая, Samsung MH80 е 5 пъти по-надежден от класическите твърди дискове, посочват от производителя. Това се дължи на факта, че магнитните плочи не се използват в 99% от времето, което пък елиминира нуждата от постоянно въртене на шпиндела, когато компютърът работи на батерии.
Хибриден драйв MH80 с капацитет 120 GB струва $80, а 160-гигабайтовият модел се предлага за $105.
Samsung пусна и серията 2,5-инчови дискове SpinPoint M5 с капацитет на една плоча от 60 до 160 GB. Разработваният в момента хибриден модел с две магнитни плочи ще осигури капацит 250 GB. Серията M5 използва технологията на перпендикулярен магнитен запис (PMR).

Коментар