АСБИС бележи рекордни приходи, листва се на Варшавската борса

Дистрибуторът на ИТ продукти АСБИС Ентерпрайзис обяви рекордни темпове на развитие за деветмесечието. Съобщението за ръст от близо 40% идва след успешното листване на 12-годишната компания на Варшавската стокова борса на 30 октомври т. г.

Продажбите на групата са се вдигнали на $933 милиона за първите 9 месеца на 2007-а, в сравнение с $667 милиона за същия период на миналата година, съобщиха от българския офис на дистрибутора. Чистата печалба на компанията, след данъчно облагане, се е увеличила на $9,3 милиона, което е 89,8% ръст, в сравнение с отчетените $4,9 милиона за деветте месеца на 2006-та.

Почти за всички продуктови линии, развивани от Групата, се наблюдава ръст на продажбите по количества и обща стойност. Най-значителен фактор за ръста имат продажбите на софтуерни лицензи във всички страни, където компанията оперира. Това се свързва и със стъпките, предприети от правителствата в някои от страните в подкрепа на покупките на легален софтуер.

Друг основен фактор за увеличените приходи е въвеждането на по-широк портфейл от т.нар. “A-бренд” преносими компютри в няколко от държавите, където Групата е представена. В частност, АСБИС Ентерпрайзиз сключи споразумения с Dell за дистрибуция в Русия, Обединените Арабски Емирства и няколко други страни от Средния Изток. Това е оказало чувствително въздействие върху средната продажна цена на продуктите на Групата и заедно с реализираните обеми значително е повишило приходите, уточниха от компанията.

Продажбите на мобилни компютри Toshiba също са отбелязали ръст, което е позволило на Групата да заеме водеща позиция в този сегмент във всички страни, за които е постигнато споразумение за дистрибуция на преносими РС с тази марка. Силното търсене в страните от бившия Съветски съюз, както и в тези от Централна и Източна Европа, също е дало също допълнителен тласък на приходите на дистрибутора.

Стабилизирането на цените на основни продукти (процесори и твърди дискове) и обичайното повишено търсене през септември са допринесли за силен ръст на печалбите в 3-тото тримесечие, завършило на 30 септември. Според АСБИС, стабилизирането на цените на процесорите и на двата главни доставчика (Intel и AMD), както и въвеждането на нови технологии са увеличили средната продажна цена на тези продукти, което също е дало принос за увеличените приходи.

През третото тримесечие АСБИС България е постигнала 62% ръст спрямо Q3’06, съобщи Митко Топалов, регионален директор за България, Румъния, Сърбия и Македония. Съответно за деветмесечието продажбите са се увеличили с 44%, в сравнение със същия период на 2006-та.

„Ръстът се дължи на увеличените продажби на силните продуктови линии – компютърните компоненти, както и на доброто развитие на брендовете Canyon и Prestigio. Принос за това естествено има и нарастването на базата клиенти, което се дължи на свиването на сивия пазар, вследствие на нашата интеграция в обединена Европа”, допълни Топалов.

Коментар