IBM за пореден път оглави класацията за суперкомпютри

Суперкомпютърът BlueGene/L System, разработен съвместно от IBM и U.S. Department of Energy (DOE), остава най-бързият в света. Машината отново оглавява излизащата два пъти годишно класация, където този път има четири нови системи в топ 10.

BlueGene/L System държи първото място още от ноември 2004 г. Новата класация Топ 500 беше обявена на конференция за високопроизводителни компютри SC07 в Невада.

Настоящата система на IBM е значително подобрена, достигайки внушителната производителност от 478.2 терафлопа (TFlop/s), или един трилион изчисления за една секунда. В класацията на най-бързите суперкомпютри отпреди шест месеца BlueGene държеше първата позиция с производителност от 280.6 TFlop/s.

За първи път в топ 10 влезна и по-новата версия на същата IBM система – BlueGene/P. Тази машина, наречена Jugene, дебютира на второ място в класацията с производителност от 167.3 TFlop/s. Суперкомпютърът е инсталиран в немския изследователски център Forschungszentrum Juelich.

Нова система дебютира и на третото място. Суперкомпютърът е създаден от SGI на базата на модела Altix ICE 8200. Бързината на машината, инсталирана в център в Рио Ранчо, е 126.9 TFlop/s.

Индия вкара своя супер система за първи път в топ 10. Hewlett-Packard Cluster Platform 3000 BL460c заема четвъртото място със скорост от 117.9TFlop/s. Системата е инсталирана в Computational Research Laboratories, подразделение на индийската компания Tata Sons, намираща се в град Пюни, Индия.

На пето място е новата система HP Cluster Platform 3000 BL460c, която е инсталирана в шведска правителствена агенция. Суперкомпютърът достига скорост от 102.2 TFlop/s.

Системата Cray XT4 също влиза за пръв път в топ 10 на най-бързите суперкомпютри в света. Тя е инсталирана в Националния научен изчислителен център за енергийни изследвания. Системата, наречена Franklin, заема девето място с производителност от 85.4 TFlop/s.

Този път Sandia/Cray Red Storm, инсталирана в NNSA/Sandia National Laboratories в Албъкърки, излезе от топ 10. На шесто място обаче застана системата N.M. The Cray с производителност от 102.2 TFlop/s.

На седмо място със скорост от 101.7 TFlop/s е суперкомпютърът Cray XT4/XT3, наречен Jaguar, който е инсталиран в Oak Ridge National Laboratory в Тенеси. След тази система на осмо място се нарежда eServer Blue Gene на IBM, която е инсталирана в IBM Thomas J. Watson Research Center в Ню Йорк и достига скорост от 91.29 TFlop/s.

На последното място в топ 10 се намира отново система на IBM – eServer Blue Gene, наречена New York Blue, която е инсталирана в Stony Brook/BNL и достига производителност от 82.161 TFlop/s.

Пълната класация на суперкомпютрите от топ 500 в света може да се види в сайта на SC07. Настоящото издание е 30-то по ред в историята на класацията.

Коментар