Microsoft планира говорещ Word

Нов план на Microsoft ще позволи преобразуване на текстовите документи от програмата Word в аудио формат. Корпорацията работи по проекта съвместно с консорциума DAISY, като идеята е да се помогне на хората с увреждания.

DAISY е некомерсиална организация, която се занимава с проблемите на прехода от текстови документи към аудио. Резултатът от проекта ще бъде безплатна добавка (плъгин) за Word, която ще преобразува документи с формат Open XML, използван по подразбиране в офис пакета на Microsoft, в DAISY XML. Файловете по този формат могат лесно да се преобразуват в аудио.

След инсталиране на плъгина в Word 2007, 2003 и XP, ще се появява нова опция в менюто, която позволява съхранение във формат DAISY XML. Добавката се очаква в началото на следващата година и ще бъде достъпна от портала SourceForge.

Форматът Open XML беше приет през септември тази година за ISO стандарт на предварително гласуване. Окончателно решение за статута на формата ще бъде взето през февруари 2008 година.

Това дава повод на някои анализатори да виждат в действията на софтуерния гигант не само благородната цел. Според мнозина, чрез проекта с DAISY компанията ще се опита да популяризира своя OpenXML формат.

Коментар