Intel работи по евтина десктоп платформа

Микропроцесорният колос Intel планира да пусне през следващата година евтина десктоп платформа Shelton”08. На нейна основа ще се изграждат системи за по стотина долара, предназначени за развиващите се пазари, съобщи digitimes.com, като се позовава на източници от индустрията.
Макар и насочена към десктоп компютри, Shelton”08 първоначално ще намери приложение в лаптопите с цени под 300 долара, тъй като е много икономична и с подобрено разсейване на топлината. Очаква се това да стане през третото тримесечие на следващата година, а скоро след това да се появят и десктоп системи на базата на Shelton”08.
Според информациите към момента, Shelton”08 ще се базира на 45-нанометров процесор Diamondville и чипсет Intel 945GC или SiS 671. Платформата ще поддържа работа с операционна система Microsoft Vista Basic.
Intel е информирал производителите на PC, сред които Asustek и Shuttle, за своя проект с цел да ги приобщи към идеята за създаване на евтини РС за развиващите се пазари. Asustek вече лансира евтиния Eee PC, който се продава на цени от 200 до 300 долара.

Коментар