HP: Intel и Microsoft ни стават преки конкуренти

Мег Уитман отправи остри критики по адрес на Intel и Microsoft

Мег Уитман отправи остри критики по адрес на Intel и Microsoft

Главният изпълнителен директор на Hewlett-Packard Мег Уитман критикува Intel и Microsoft, обвинявайки ги, че от партньори на HP са се превърнали в нейни конкуренти.

В разговор с анализатори от Уолстрийт по-рано този месец Уитман заяви, че в резултат на действията на Intel и Microsoft, HP ще премине към многоплатформена стратегия. Компанията от Пало Алто ще постави акцент върху алтернативните операционни системи от рода на Android и Chrome OS, пише Electronista.com.

Традиционно печеливши пазари за HP са изправени пред сериозна заплаха, тъй като ARM устройствата предизвикват Wintel (компютри с Intel хардуер и Windows софтуер). Наблюдаваме огромни промени в конкурентната среда – сегашните партньори от рода на Intel и Microsoft се превръщат в наши преки конкуренти, казва Мег Уитман.

Коментарите на Уитман вероятно са продиктувани от появата на пазара на хибридни таблети Surface от Microsoft, с които софтуерният гигант излезе самостоятелно на пазара на Windows устройства. Облачните услуги на Intel пък се считат за заплаха на подобни предложения от HP.

В момента HP преминава през сложен етап на преобразуване, резултатите от който все още не са видими. Мег Уитман обеща ръст на бизнеса през 2014 г. Същевременно продължават съкращенията в компанията, които може да засегнат около 28 хиляди души.

Коментар