200 деца в приемни семейства вече получиха своята подкрепа от Мтел

200 деца в приемни семейства вече получиха своята еднократна финансова помощ по проекта „Приеми дете. Създай бъдеще”.  Програмата в подкрепа на приемната грижа в България се реализира за втора поредна година от Мтел и Национална мрежа за децата. Проектът е представен на Деветата световна среща на българските медии в Пловдив като част от темата “Медиите и социалните каузи”.

В рамките на тазгодишното издание на проекта Мтел подпомага най-малко 200 деца, настанени в приемни семейства след 1 май 2013 година. Родителите получават еднократно 200 лева, за да посрещнат първоначалните нужди на децата при тяхното настаняване в новия им дом. 300 лева дарява телекомът за семействата, приели дете с увреждане.

За да привлече и обществото към каузата, Национална мрежа за децата стартира от юни т.г. и фондонабираща кампания. Разкрит е дарителски номер, на който всеки може да окаже финансова помощ на децата, изведени от социалните домове, и настанени при приемни родители.

На номер 17 777 всеки може да изпрати SMS с текст DMS DETE. Стойността на дарителския SMS е 1 лев. Дарения могат да се направят и чрез банков превод по сметката на Националната мрежа за децата с IBAN BG13UNCR76301078951570, както и онлайн на техния сайт www.nmd.bg.

Дарение за децата в приемни семейства вече може да бъде направено и в над 200 Мтел магазина на територията на цялата страна. Клиентите на телекома сами избират сумата, с която могат да подкрепят проекта. В продължение на три месеца, до края на 2013 година, в специално брандирани, запечатани касички, те ще имат възможност да направят своя хуманен жест. В края на годината средствата ще бъдат предадени и отчетени от организацията партньор по проекта – Национална мрежа за децата.

Благодарение на първото издание на проекта „Приеми дете. Създай бъдеще”, през миналата година 100 приемни семейства бяха подпомогнати допълнително от Мтел. В продължение на една година те получаваха по 100 лева месечно. Настанените в семействата деца са на възраст от 2 месеца до 16 години. Пет от децата са с увреждания, а седем семейства отглеждат братчета и сестричета. През 2012 се проведе и информационна кампания в цялата страна, с която се популяризира социалната услуга и възможностите за нейната успешна реализация.

Приемната грижа е възможност за децата, лишени от грижите на собствените си родители, да израснат в семейна среда, да установят емоционална връзка с приемните си родители, да усвоят социални модели на поведение и да развият своя потенциал за независим живот. Развитието на „социалната услуга”, като алтернатива на институционалното отглеждане на деца, е изключително важен елемент от реформата на настоящата система.

Посланик на добра воля на „Приеми дете. Създай бъдеще” са и мъниците от детска формация „Бон-Бон”, които посветиха на благородната инициатива своята песен „Химн на децата”.

Проектът се осъществява с подкрепата на Български дарителски форум, Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето.