Самообучаващ се чип имитира човешки мозък

Новият процесор с кодово име Zeroth е от типа NPU (Neural Processing Unit), или невронен процесор

Новият процесор с кодово име Zeroth е от типа NPU (Neural Processing Unit)

Производителят на чипове Qualcomm ще се опита да намали пропастта между възможностите на човешкия мозък и електронните схеми. Компанията създава процесор с нова архитектура, който работи подобно на човешки мозък.

Чипът може да се самообучава и да реагира на входящите импулси без необходимост от какъвто и да е допълнителен код, написан от човек. Новият процесор с кодово име Zeroth е от типа NPU (Neural Processing Unit) и ще бъде интегриран в бъдещите едночипови системи (SoC) заедно с класическите CPU и GPU (централен и графичен процесор).

Qualcomm вече е създала набор от софтуерни инструменти, които могат да обучат компютъра на база Zeroth на добро и лошо поведение без явно програмиране. Компанията демонстрира технологията с помощта на робот, който се движи само по белите плочки по пода, след като веднъж е бил стимулиран, стъпвайки на такава плочка, с команда „добър робот”.

Архитектурата на NPU е създадена на принципа на биологичните неврони. През следващата година Qualcomm планира да представи на разработчици и стартъпи готова програмна платформа за запознаване с архитектурата. Подобни системи могат да се окажат много по-ефективни от обикновените компютри при разпознаване на лица, ръкописен текст и други приложения.

Qualcomm не е единствената компания, опитваща се да създаде изчислителни системи, близки като принцип на действие до биологичния мозък. IBM работи по подобен проект SyNAPSE, в рамките на който системата оценява обекти и идеи, а не следва типичния компютърен алгоритъм.

Коментар