Повечето смартфони остават незащитени

Около 80% от мобилните устройства, вкл. в корпоративна среда, нямат защита срещу вируси и хакери

Около 80% от мобилните устройства, вкл. в корпоративна среда, нямат защита срещу вируси и хакери

Въпреки постоянно нарастващия брой на вирусите и хакерските атаки срещу мобилни устройства, повечето смартфони остават незащитени, сочи ново проучване на Juniper.

По данни на анализаторската компания, около 80% от мобилните устройства – смартфони и таблети – нямат никаква защита срещу зловреден софтуер и хакери. Към тях спадат и устройствата, използвани в корпоративна среда.

Причините за подобна небрежност са няколко, но основната е, че потребителите все още не осъзнават каква опасност представляват вирусите, троянците и други типове малуер, написан за мобилни устройства.

Притежателите на смартфони и таблети не правят паралел с персоналните компютри, повечето от които са надеждно обезопасени с антивируси и защитни стени, отбелязва Juniper. Освен това голяма роля играе т.нар. инертност на потребителите – те свикнаха без антивирус още с появата на iOS и Android и смятат, че нищо не се е променило оттогава досега.

Друг съществен момент е, че повечето потребители, които осъзнават важността на антивирусите и защитата на персоналните данни, считат подобен софтуер за мобилни устройства неоправдано скъп и вместо него са склонни да си купят нова видеоигра.

Коментар