Windows 8.1 излиза на пазарите по целия свят

Microsoft пусна днес за потребителите по целия свят ъпдейт на операционната система Windows 8. Версията Windows 8.1 дава възможност за настройка на устройствата под нейно управление за различни сценарии на използване – в работа, у дома или в движение.

Windows 8.1 идва с широка гама от приложения и услуги на Start екранa, вкл. имейл приложението

Windows 8.1 идва с широка гама от приложения и услуги на Start екранa, вкл. имейл приложението

Потребителите на Windows 8 устройства в над 230 пазара и 37 езика могат да изтеглят безплатната актуализация онлайн от Windows Store. Windows 8.1 ще се предлага на нови устройства и самостоятелно като софтуер в търговската мрежа по цял свят от утре, 18 октомври.

„С Windows 8 въведохме иновация за ерата от високо мобилни, сензорни и винаги свързани компютри”, сподели Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България. „Windows 8.1 развива тази визия и обединява всичко, което потребителите правят на своите устройства, независимо дали са у дома, на работа или на път”, допълни той.

С новия Windows 8.1 се очакват редица иновативни устройства за крайни и бизнес потребители – от таблети и устройства „2 в 1” устройства до високопроизводителни лаптопи и компютри „всичко в едно”. Много от тези нови устройства ще имат сензорни екрани, по-голяма процесорна мощ и по-дълъг живот на батерията.

За българските потребители Майкрософт България организира хакатон, посветен на създаването на Windows 8 приложения. Събитието ще се състои на 1-2 ноември 2013 г. в betahaus със специален гост Ондрей Стастни от Чехия, който консултира бизнеса за създаването на успешни Windows 8 приложения.

Очаква се всички хардуерни партньори на Microsoft, вкл. Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung и Toshiba, да представят нови устройства с Windows 8. Така например, HP България ще пусне на пазара моделите ENVY Touchsmart 17 Leap Motion Notebook и Elitebook 800, Samsung подготвя ATIV Book 9 Lite, a Toshiba – таблета Encore.

Windows 8.1 идва с много възможности за персонализиране и функционални подобрения, вкл. начален екран с различни по големина „живи плочки“ на приложенията, повече фонови изображения и цветове, така че всяко Windows устройство да изглежда уникално. Потребителите могат да избират как да стартират Windows – с началния екран или в познатия десктоп режим на Windows.

Windows 8.1 връща Start бутона, познат елемент от навигацията. Обновеният изглед на приложенията позволява на потребителите да виждат всичките си приложения наведнъж. Разширено е търсенето чрез новия Smart Search на Bing, който осигурява по-лесно намиране на файл на локалното устройство или в интернет чрез плъзгане на пръст по екрана или въвеждане на заявката от началния екран.

Windows 8.1 се предлага с новия браузър Internet Explorer 11, който е разработен изцяло за сензорни устройства. Новата ОС разполага и с вградена поддръжка за триизмерен печат на 3D принтери.

Системата е дълбоко интегрирана с облачното хранилище SkyDrive, благодарение на което потребителите имат достъп до файловете си на всякакви устройства и места. Подобрен е дизайнът на онлайн магазина Windows Store, като освен това всички приложения се обновяват автоматично по подразбиране, така че потребителите винаги ще разполагат с най-новите им версии.

Коментар