Облачният трафик ще расте с 35% годишно

Към края на 2017 г. около 63% от работните задания ще се изпълняват в облачни центрове за данни

Към края на 2017 г. около 63% от работните задания ще се изпълняват в облачни центрове за данни

Глобалният клауд трафик ще нарасне от 1,2 зетабайта през 2012 г. до 5,3 зетабайта през 2017 г., прогнозира Cisco в ежегодния си доклад за развитие на облачните технологии в разглеждания период.

Средногодишният темп на ръст на облачния трафик ще възлезе на 35%. В периода 2012-2017 г. общият обем на трафика в  центровете за данни ще се утрои, достигайки 7,7 зетабайта през 2017 година, сочи анализът.

Около 17% от трафика в центровете за данни ще бъде генериран от крайните потребители, които получават през облака достъп до уеб страници, поточно видео, приложения за съвместна работа и свързани устройства.

Останалият трафик ще създадат самите центрове за данни и изпълняваните от тях задачи, свързани с облачни изчисления. 7% от трафика ще дойде от комуникации между центровете за данни – най-вече при репликация на данни, обновяване на софтуер и модернизация на системите.

Цели 76% от трафика въобще няма да излязат от пределите на центъра за данни. Това е трафик, свързан със съхранението на данни, както и с изчислителни операции във виртуални среди.

Хората вече искат достъп до служебно и развлекателно съдържание от всяко място и от всяко устройство. При това, всяка транзакция във виртуалната среда може да предизвика цяла лавина от съпътстващи мрежови събития, коментира Дуг Мерит, старши вицепрезидент по маркетинг на Ciscо.

И тъй като тази тенденция не показва никакви признаци на спад, Cisco прогнозира бърз ръст в обема на облачния трафик в центровете за данни, между тях и извън тях в следващите четири години.

През 2012 година 39% от работното натоварване се е падало на облака, а 61% от изчислителните дейности са извършвани в традиционните центрове за данни. През 2014 г. за първи път в историята над половината от натоварването (51%) ще се падне на облака, а 49% ще се обработва в традиционното ИТ пространство.

Цели 76% от трафика въобще няма да излязат от пределите на центъра за данни (източник: Cisco)

Цели 76% от трафика въобще няма да излязат от пределите на центъра за данни (източник: Cisco)

Към края на разглеждания период (2017 г.) около 63% от работните задания ще се изпълняват в облачни центрове за данни, а останалите 37% – в традиционни. Като цяло, натоварването на центровете за данни ще нарасне 2,3 пъти, а облачните обработки ще се увеличат 3,7 пъти.

Коментар