САЩ виждат опасност от Китай на всички фронтове

На оръжия за масово поразяване бяха оприличени китайските кибер атаки от властите на САЩ. Освен това американците са притеснени от космическите програми на Китай. И на не последно място, изкуственото подценяване на китайската валута юан спрямо долара е определено в нов доклад като нечестна търговия.
Последствията от хакерската атака на Китай срещу инфраструктурата на САЩ може да се сравнят с тези от оръжията за масово поразяване, посочва годишен доклад на Комисията по оценка на сигурността на американо-китайските икономически отношения (USCC, US-China Economic and Security Review Commission).
Авторите на доклада смятат, че стратегията на компютърната война се ръководи от правителството на Китай и по-точно от специалисти на Народоосвободителната армия, съобщи theregister.com.
Специалната комисия беше създадена пред 2000 година с указ на конгреса на САЩ. Нейната задача е да извършва проучвания и да информира Конгреса за последствията за националната сигурност от търговските отношения с най-многолюдната страна в света.
САЩ са притеснени и от плановете на Китай да завладее космоса. Авторите на доклада посочват, че вече над десет години китайски военни и учени работят по стратегия за постигане на превъзходство в космоса.
Докладът обвинява Китай в нечестна международна търговия, като изкуствено подценява курса на своята валута юан спрямо американския долар. Пренасянето на производството от САЩ в Китай подрива местния пазар на труда и намалява инвестициите в американската индустрия, заключава документът.

Коментар