Човекът е неизбежна уязвимост в сигурността

Половината от служителите в компаниите са изпращали поне веднъж грешен имейл със секретна фирмена информация. Това твърди ново проучване на компанията за сигурност Sophos.
Изследването показва за пореден път, че човешкият фактор е неизбежна уязвимост в сигурността и, че никакви системи не могат да предотвратят грешките на персонала.
Около 70% от анкетираните служители се притесняват от грешно изпращане на информация по имейла, установява още проучването. Последствията от подобни инциденти могат да са най-различни – от просто игнориране на получената по погрешка информация от отсрещната страна до сериозни икономически загуби за компанията, от която изтичат конфиденциални данни.
Все пак има начини да се намали в известна степен нежеланото изтичане на информация от фирмите. Sophos препоръчва на организациите да използват системи, които проверяват за наличие на конфиденциална информация в електроните писма, както и да обучават персонала в по-голяма отговорност при работа с е-пощата.
Наскоро Sophos добави именно функционалност за предотвратяване на изтичането на важни данни по имейла в своите решения за сигурност ES1000 и ES4000. Проучването на Sophos, което алармира фирмите за последствията от грешките на персонала, явно цели да насърчи използването на новите й продукти, което е практика при компаниите за сигурност.

Коментар