Сървъри ще работят по подобие на пчелите

Поведението на пчелите ще послужи за организация на работата на интернет сървъри. Върху тази задача работят учени от технологичния институт Джорджия.

Изследователите са впечатлени от начина, по който пчелите съумяват да съберат достатъчно нектар, дори при ограничени ресурси и без някой да ги кара да вършат това.

Професор Крег Тови е изучавал в продължение на години поведението на пчелите и основните трудности, с които те се сблъскват по време на своя труд. Оказва се, че пчелите си вършат перфектно работата, независимо от промените в окръжаващата ги среда и от това колко е броят им.

Ученият е установил известна връзка между поведението на пчелите и работата на сървърите. Броят на сървърите в интернет е ограничен, а режимът им на работа е нерегулярен по отношение на натоварването. В някои моменти към сървърите се обръщат голям брой потребители, а в друг – съвсем малко.

Идеята на Тови е да организира работата на сървърите така, че те да станат продуктивни колкото пчелите. И по-точно да се регулира натоварването на сървърите, според променящите се условия.

За целта на Тови и неговите колеги ще се наложи да пригодят разузнавателния подход на пчелите към работата на сървърите.

Първоначално една от пчелите-разузнавач излиза от улея и открива местата с достатъчно нектар. След това се връща в улея и със специфично поклащане на тялото, един вид танц, съобщава на останалите пчели накъде да се насочат в своя работен полет.

Пчелите се отправят по указания курс, събират нектара и се връщат, като със същия танц насочват останалите пчели. И така, докато дадено находище не бъде изчерпано, след което разузнавачът открива ново.

Именно тази логика ще се опитат да приложат учените от Джорджия в работата на сървърите, така че да не стига до ситуации, при които едни машини бездействат, а други не смогват да поемат натоварването.

Коментар