AMD започва преход към 20-нм технология

AMD е в процес на преход към 20-нанометров технологичен процес за своите чипове

AMD е в процес на преход към 20-нанометров технологичен процес за своите чипове

В следващите две тримесечия AMD ще усвои 20-нанометров технологичен процес. Това ще стане в заводите на Globalfoundries – компания, която беше създадена след отделяне на производството от AMD.

В момента вторият по големина разработчик на процесори за РС използва 28- и 32-нанометров технологичен процес за своите CPU и GPU. Първите образци на чипове по 20-нм технология ще се появят през четвъртото тримесечие на 2013 г. или в началото на следващата година, но масовото им производство ще започне по-късно.

На среща с анализатори по повод финансовите резултати за последното тримесечие Лиза Су, вицепрезидент на AMD, обяви, че компанията е в процес на преход към 20-нанометров процес и FinFET технология. През 2014 година AMD ще продължи да произвежда основно по 28- и 32-нанометров SOI процес.

AMD вероятно ще използва 14-нанометровата XM FinFET технология на Globalfoundries, за да произвежда чипове с ниска консумация за лаптопи и евентуално таблети. Насочването към мобилни продукти е неизбежно, предвид слабото търсене на РС пазара.

Коментар