Android си пробива път в корпоративния сектор

С над 1 милиард активации само за няколко години, Android е преминала реални изпитания сред огромно разнообразие от устройства

С над 1 милиард активации, Android е преминала реални изпитания сред огромно разнообразие от устройства

На световния пазар за смартфони Android е безусловен лидер. Не така стоят  нещата обаче в корпоративния сектор, където мобилната платформа на Google отстъпва на епълската iOS.

Според скорошно проучване на Good Technology, платформата на Apple доминира сред бизнес потребителите на смартфони и таблети с дял от 72% през третото тримесечие.

Android все още изостава значително – делът й е само 27%, но се наблюдава тенденция към нарастване на влиянието й в корпоративния сектор.

Наскоро председателят на борда на директорите и бивш CEO на Google Ерик Шмид посочи една от предпоставките за успех на Android в корпоративния сегмент – това е високата сигурност на платформата.

По думите на Шмид, Android е по-сигурна операционна система от iOS. Той бе провокиран да направи това изявление в отговор на коментар от анализатор на конференцията Gartner Symposium/ITxpo, че мобилната платформа на Google има уязвимости в защитата и поради това не се възприема като основна ОС.

Само за няколко години броят на активираните смартфони и таблети с Android е превишил 1 милиард, което означава, че платформата е преминала реални изпитания сред голямо разнообразие от устройства, аргументира тезата си Ерик Шмид.

Good Technology очаква също ръст на платформата Windows Phone на Microsoft, на която през третото тримесечие се падат само 1% от корпоративните мобилни устройства. В перспектива Microsoft може да привлече повече бизнес потребители, благодарение на своите таблети, прогнозират анализаторите.

Проучването разкрива също, че повечето мобилни приложения (95%), предназначени за бизнес употреба, са написани за iOS устройства. Броят на тези програми е нараснал с 42% спрямо предходното тримесечие.

56% от мобилните приложения за смартфони са свързани с редактиране на документи, а една пета от тях – с отдалечен достъп до файлове и синхронизация. В сегмента на таблетите делът на приложенията за редактиране на документи възлиза на близо 91%, сочат резултатите от проучването.

Коментар