Вземат строги мерки срещу изтичането на данни

Европа и Великобритания ще предприемат съвместни действия срещу загуба и кражба на конфиденциални данни. Това става ясно от първия по рода си форум „The 1st European Summit on identity”, състоял се в Лондон, дни след като се разчу за изтичането на информация с обем от 25 милиона записа, предназначена за Британската данъчна служба (HMRS).
Крупни бизнесмени взеха решение да засилят борбата срещу мошениците, целящи да се сдобият с бази от лична информация. Форумът в Лондон призова политиците, частния сектор и полицията да поемат контрола над проблемите със защитата на данните.
Бизнесът е притеснен, че инциденти като този на 20 ноември са опасни за бъдещето на икономиката и на самото общество.
Както стана известно през седмицата, на Острова бяха загубени два диска, изпратени по пощата от Националното бюро за одит към Британската данъчна служба. Те съдържаха 25 милиона записа, вкл. имена, адреси, дати на раждане, банкови сметки, номера на социални осигуровки.
Дисковете са били защитени с парола, но не е ясно дали данните са били криптирани. Сътрудник от бюрото по одит е изпратил дисковете по обикновена поща, в нарушение на правилата за сигурност.

Коментар