ЕК ще отстоява лидерство при нанотехнологиите

След коронясването на Европейската комисия като най-големия инвеститор в проучванията на нанотехнологиите, политици, учени и индустриалци се събраха вчера в Брага, Португалия, за да обсъдят бъдещето на тази перспективна област.
Събитието се случва във време, благоприятно за европейските нанотехнологии, когато обществено-частните партньорства за наноелектроника и т.нар. „вградени” системи скоро ще станат реалност, съобщават от Представителството на Европейската комисия в България (evropa.bg).
От ЕК посочват също, че е важно да се поддържа постигнатото ниво, за да не пропусне Европа възможностите, предлагани от нанотехнологиите.
„Тези технологии предлагат толкова много приложения, от хладилници до самолети, че тяхното значение ще продължи да нараства в бъдеще. Затова Европа трябва да запази позициите си в тези области в името на нашия бъдещ просперитет”, заяви европейският комисар по информационно общество и медии Вивиан Рединг на Конференцията за високи нанотехнологии.
Нанонауките и нанотехнологиите могат да допринесат за икономическия растеж и за заетостта в Европа, смята европейският комисар по науката и научните изследвания Янез Поточник.
Наскоро приключи допитване до обществеността относно принципите за отговорно проучване на нанотехнологиите. ЕК планира да подготви Кодекс за поведение при отговорни проучвания в областта. Целта е да се популяризират безопасни и етични проучвания и да се трасира пътя за тяхното ефективно и отговорно приложение и употреба.

Коментар