Linux e най-популярна у дома и в малки фирми

Домашните потребители и фирмите с персонал до 100 души, определяни по западните стандарти като малки, са най-големият сегмент от Linux инсталациите. Делът на този контингент от потребители възлиза на 68,4% от общия брой инсталирани на PC-та операционни системи с отворен код, твърди годишното проучване на организацията Linux Foundation.
На средните фирми, с персонал от 100 до 500 души, се падат 9,7% от инсталациите, а на едрия бизнес – 6,2%. Почти 40% от компаниите, които ползват PC-та с Linux, разкриват, че системата с отворен код е инсталирана на над половината от компютрите им.
Linux вече не се разглежда като система само за програмисти и инженери, установява проучването. 64% от компютрите с Linux изпълняват ежедневни офис и други задачи, като алтернатива на Windows PC-тата. Над 62% от потребителите на Linux имат дългосрочни планове за използване на системата, а не просто да я тестват, твърдят от Linux Foundation.
Най-популярна сред Linux дистрибуциите за персонални компютри е Ubuntu, която е инсталирана на близо 55% от всички настолни РС и лаптопи с отворена ОС. На второ място е семейството системи RedHat с 50,2%, вкл. корпоративната версия, Fedora и CentOS. Новелската Suse държи трета позиция с 35,2%. Сумарният процент е по-голям от 100, тъй като много организации ползват по повече от една версия на Linux.
Като главно препятствие за бързото разпространение на Linux се посочва ограничената поддръжка на периферни устройства и по-точно на принтери и Wi-Fi адаптери.

Коментар