Свободата пред парите избират ИТ спецовете

ИТ специалистите все повече предпочитат да работят на свободна практика, с договаряне за конкретни задачи. Това установява проучване на компанията Giant Group, данни от което са изнесени в британските медии.

Гъвкавият работен график и произтичащият от него по-свободен начин на живот са основните притегателни фактори за ИТ спецовете, търсещи работа “на парче”. За това признават около 37% от анкетираните експерти, ангажирани с контракти в ИТ сферата.

Парите са на втори план след свободата, категорично сочат резултатите от анкетата. Финикийските знаци са приоритет за 22% от специалистите, когато си търсят работа. 15% пък се мотивират от намаляването на данъците върху заплатата.

Две трети от анкетираните спецове на свободна практика споделят, че работата им е по-разнообразна от тази на наемните работници. За 57% пък този начин за изкарване на хляба ги прави по-независими от назначените на служба.

По последни данни, в момента най-търсени за контракти са специалисти с опит в технологията Bluetooth и в настройването на уеб сайтове за работа с мобилни устройства. Все по-значими стават и уменията в областта на мидълуеър, и по-точно със софтуера, който обединява корпоративните компютърни системи и мобилните технологии.

Коментар