Мобилните устройства носят рискове за сигурността на фирмите

Ставайки все по-функционални, мобилните устройства на служителите стават и по-малко сигурни, смятат специалисти. А колкото по-високо стои в йерархията, толкова повече служителят не обръща достатъчно внимание, когато става дума за защита на информацията, намираща се на тези устройства.

Нормално е висшите кадри в една организация да притежават по-модерни и многофункционални устройства, посочват от Gartner. Но именно този тип потребители негодуват най-много, когато някой иска да им наложи мерки за сигурност.

От друга компания за проучвания, IBRS, пък твърдят, че след проведена дискусия с ИТ мениджъри, повечето от тях са се оплакали именно от този проблем. Техните шефове

искат да притежават най-новите характеристики

на своите хендсети, но отказват да използват и необходимата технологична защита. IBRS обаче добавя, че точно ИТ мениджърите трябва да убедят чрез логика своите шефове да използват защита за своите мобилни устройства.

Според Gartner, рисковете за сигурността, идващи от хендсетите, нарастват експоненциално съобразно с функционалността, нивото на употреба и броя на устройствата, притежавани от потребителите. Колкото по-модерно и функционално е едно устройство, толкова по-вероятно е то да съдържа критична за компанията информация.

IBRS констатира, че често техническите специалисти по сигурността не отделят достатъчно внимание на достъпността на сигурността, която е толкова важна, колкото и самата защита. Ако един процес за сигурност затруднява прекалено потребителите, то те веднага биха престанали да взимат и минимални мерки за сигурност.

Според Gartner, криптирането ще стане един от най-важните фактори в защитата на мобилните устройства, като предвиждането е 

след пет години всички лаптопи да бъдат криптирани

Компанията за проучвания смята, че не само проблемите със сигурността на мобилните устройства могат да се решат чрез мерки за контролиране на достъпа. Gartner предлага отговорниците за сигурността в дадена компания да използват MAC (mandatory access control) контрол на достъпа до информация, за която се смята, че може да бъде прехвърлена на мобилно устройство.

Анализаторите определят лаптопите и многофункционалните PDA устройства като най-рискови, когато става дума за преносими устройства и сигурност. Широкоразпространените потребителски джаджи, като iPod например, също представляват заплаха за сигурността, тъй като тенденцията е те да бъдат използвани за съхраняване на информация от потребителите.

На Apple ще се наложи да научи същия болезнен урок, който Microsoft вече научи, а именно, че колкото по-голям пазарен дял имаш и колкото по-популярни са твоите продукти, толкова по-вероятно е да бъдеш атакуван от хакери.

Коментар