Милиардер иска спиране на P2P мрежите

Известен интернет деятел публикува открито писмо, в което призовава провайдерите да блокират трафика на мрежите за обмен на файлове. Милиардерът Марк Кюбан, който е и собственик на Далас Маверикс от НБА, смята, че от пиъринговите мрежи печелят само определени частни лица и организации, които разпространяват комерсиални материали в интернет.
Обикновените потребители на широколентов достъп всъщност са тези, които плащат за задръстените с P2P трафик канали, твърди Кюбан. Блокирането на мрежите ще бъде от полза именно за тях, тъй като ще позволи да се увеличи скоростта на достъпа, заявява милиардерът.
Като алтернатива на P2P за обмен на аудио и видео Кюбан предлага услугата Google Video, на която потребителите могат да разместват безплатно медийни фалове. Анализатори обаче питат риторично каква е разликата между Google Video и пиъринговите мрежи от гледна точка на натоварването на каналите. Освен това чрез P2P потребителите обменят не само аудио и видео, но и свободен софтуер.
Иронията в идеята на Марк Кюбан е, че в по-ранните си години той е инвестирал 1,7 милиона долара в създаване на P2P компанията Red Swoosh, припомни arstechnica.com. В допълнение, спортният бизнесмен е оказвал финансова поддръжка на Р2Р мрежата Grokster в съдебни спорове със звукозаписни компании и филмови студия.

Коментар