Холивуд срещу китайски сайт и интернет кафе

 
Базираната в Пекин услуга Jeboo.com и интернет кафе в Шанхай влезнаха в конфликт с Twentieth Century Fox, Walt Disney, Paramount Pictures, Columbia Pictures и Universal Studios, докладва китайската новинарска агенция Xinhua.

Филмовите студия обвиняват Jeboo.com, че е създала софтуер, който въпросното кафе е използвало, за да развие бизнес за сваляне на филми от мрежата. Холивудските гиганти искат обезщетение в размер на $432 000, съобщават CNET.

Jeboo.com се рекламира като “My online cinema” и твърди, че е най-големият доставчик за сваляне на филми в Китай с близо 30 000 заглавия и телевизионни сериали, които потребителите могат да копират на своите компютри. Според изявление на самия сайт, широката гама от съдържание за забавление, намиращо се на Jeboo.com, е получено по легален начин чрез партньори за предоставяне на съдържание, които имат договори и не нарушат авторските права.

Делото, което ще бъде изслушано в Шанхай, както изглежда, ще е още една престрелка от битката на думи и правни заплахи между Китай и САЩ. Щатите заявяват, че обърканата азиатска икономика полага прекалено малки усилия, за да спре комерсиалните пирати.

Вашингтон вече се оплака пред Световната търговска организация, че лошите китайски закони са позволили рязко нарастване на индустрията с пиратски копия на американски продукти, включително филми и софтуер, което е коствало на US фирмите милиарди долари. По улиците на Китай пиратските DVD-та могат да се купят за по $1, което е много по-малко, отколкото е цената на легалните копия в развитите държави.

Освен това уеб сайтовете, предлагащи сваляне на съдържание за забавление, също са доста популярни сред многомилионното интернет население на страната. Китай пък казва, че нейните закони за защита на интелектуалната собственост отговарят на международните стандарти.

Правителството е готово да се заеме сериозно с проблема с пиратството, макар че за това ще са нужни много години, заявяват от Пекин. Холивудските студия твърдят, че Jeboo.com и интернет кафето са разпространили 13 филма без разрешение, включително “Х-мен 2” и “Нощ в музея”, съобщава Xinhua.

Други американски компании също са съдили китайски пирати и вече са печелили дела. През септември няколко студия спечелиха иск за обезщетение за нанесени вреди от пекинска фирма, продаваща копия на “Властелинът на пръстените” и други популярни филми.

Коментар