Windows 8.1 не работи на някои стари AMD процесори

Потребителите на РС с някои по-стари AMD процесори ще трябват да направят ъпгрейд, ако искат да ползват Windows 8.1

РС-тата с някои по-стари AMD процесори са несъвместими с Windows 8.1

Малък брой потребители на новата операционна система Windows 8 може да изпитат проблеми при ъпдейта до версия 8.1. В частност, новата ОС не поддържа някои специфични инструкции на по-стари AMD процесори, призна Microsoft.

Ограничението се отнася изключително за версия 8.1 – потребителите потвърждават, че Windows 8 работи безпроблемно с тези процесори. В съобщение до Neowin.net разработчикът признава, че някои потребители може да се натъкнат на проблеми в работата с по-стари AMD процесори.

AMD процесори като Athlon x2 64 и Opteron 185 не поддържат CMPXCHG16b инструкции. До Windows 8 Microsoft вграждаше софтуерно решение в операционната система, което поддържа въпросните инструкции. Windows 8.1 обаче не може да се инсталира на РС с тези процесори, докато Windows 8 работи нормално.

Промяната в 8.1 е направена с цел подобряване на сигурността на Windows, пояснява Microsoft. За целта е премахнат кодът, който не може да използва инструкции като CMPXCHG16b. Според Microsoft, броят на засегнатите процесори е изключително малък, тъй като въпросните инструкции се поддържат софтуерно от над 10 години.

Очевидно, единственото решение за потребителите е да ъпгрейдват своите стари РС на база AMD с по-нов процесор или дънна платка, така че да ползват безпроблемно новата операционна система Windows 8.1.

Коментари по темата: „Windows 8.1 не работи на някои стари AMD процесори”

добавете коментар...

  1. христо

    а очевидно това не е единственото решение ще си останем на XP още доста време вместо да си слагаем 8-цата.Докато “ние” а не “те” решат че е време да си вземем нов компютър.

Коментар