Над 2,3 млрд. РС, таблети и телефони ще бъдат продадени тази година

Продажбите на РС намаляват, но пазарът компенсира с висок ръст при таблетите и смартфоните

Продажбите на персонални компютри намаляват, но пазарът като цяло компенсира с висок ръст при таблетите, сочи прогноза на Gartner за 2013 година

Продажбите на персонални компютри, таблети и мобилни телефони ще достигнат общо 2,32 милиарда броя през настоящата година. Пазарът на трите категории продукти, взети заедно, ще отбележи ръст от 4,5% спрямо 2012 г., прогнозира анализаторската компания Gartner.

Основен двигател на растежа е изместването на интереса на потребителите в посока към устройства с по-достъпни цени. Подобна тенденция се наблюдава в почти всички категории продукти, сочи анализът.

Обемът на продажбите на традиционни РС, към които се отнасят настолните компютри и лаптопите, ще възлезе на 303 милиона броя тази година. Това е с 11,2% по-малко от продажбите през 2012 г. Ако в посочената категория се включат и ултратънките компютри (18 600 броя), спадът ще намалее до 8,4%.

Според Gartner, доставките на мобилни телефони ще нараснат с 3,7% пред 2013 г., спрямо предходната година. В абсолютно изражение, броят на продадените апарати ще превиши 1,8 милиарда.

Що се отнася до таблетите, анализаторите очакват ръст от 53,4% през настоящата година, в сравнение с 2012 г. На пазара ще бъдат доставени близо 185 млн. броя таблети. Потребителите се ориентират към компактни модели с диагонал на екрана 8 инча или по-малко. Цените на 7-инчовите модели от висок клас падат, сочи анализът на Gartner.

Разпределени по операционни системи, най-много са устройствата с Android  – близо 880 хиляди. Следват Windows устройствата, които наброяват около 331,6 хиляди и епълските iOS/Mac OS, възлизащи на почти 272 хиляди броя.

Коментар