Intel обеща по-достъпни РС у нас още тази година

До края на годината жителите на 10 български града ще имат възможност да се сдобият на достъпна цена с компютър, широколентов интернет и безплатно обучение. Това стана ясно вчера с подписания Меморандум за разбирателство между Intel и Асоциация "иЦентрове", който цели преодоляване на дигиталната пропаст.
Като първа стъпка на програмата World Ahead в България, Intel ще започне инициативата EURO PC в партньорство с Асоциация "иЦентрове", БТК и Мост, съобщи Джон Дейвис, вицепрезидент на Intel.
“Основните ползи, които предоставяме на българските граждани чрез проекта EURO PC, са достъпни цени и безплатно обучение. Вярваме, че чрез увеличаване на компютърната и интернет грамотност хората ще бъдат по-конкурентноспособни на пазара на труда. Това ще помогне на България да привлече повече инвестиции и да развива своята икономика", добави Дейвис.
До края на 2007 година ще стартира пилотен проект в 10 български града. Очаква се през следващата година програмата да обхване всички “иЦентрове” в България. Първите десет града са Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Пловдив, Разград, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен. В тях офисите на БТК ще работят като локации за доставка на компютрите, в комплект със защитен широколентов ADSL от телекома.
EURO PC е регионална програма, посветена на преодоляване на дигиталната пропаст, която предоставя възможност за закупуване на пакет от компютър, достъп до широколентов интернет и безплатно обучение. Целта на инициативата е да предложи цялостно ИТ решение за българските домакинства, чрез което да се разшири достъпа до информационни и комуникационни технологии и да се привлекат неравнопоставените общности към информационното общество.
В много страни в Европа и света правителствата разработват специални програми за изграждане на информационно общество. Те се реализират в сътрудничество с ИКТ индустрията, като Intel има активно участие в 170 програми в 60 държави.

Коментар