Wikipedia тества офлайн достъп през SMS

Новата SMS услуга на Wikipedia работи на всеки телефон и смартфон, без да изисква инсталиране на приложение

Новата SMS услуга на Wikipedia работи на всеки телефон и смартфон, без да изисква инсталиране на приложение

Wikipedia е един от най-големите сайтове в света, но ръководството на некомерсиалната организация търси нови пътища за разширение на аудиторията.

Вероятно всеки интернет потребител е ползвал поне веднъж световната онлайн енциклопедия, но остават още 4 милиарда души без достъп до мрежата, респ. до Wikipedia. В същото време почти всеки човек има мобилен телефон, а за много хора това е единствената технологична джаджа. Wikipedia разработи услуга, която позволи на потребителите на базови телефони да получат по-лесен достъп до енцикопледията.

Инициативата Wikipedia Zero представлява олекотена версия на сайта – без картинки, например, достъпна безплатно, т.е. потребителите не плащат такси за трафика на мобилните оператори, тъй като Wikipedia има съответни договори с телекомите. Но Wikipedia отива с още една стъпка напред в стремежа си да предложи достъп до енциклопедията и на хора без интернет връзка, но притежаващи мобилни телефони. В партньорство с Airtel ще бъде осигурен достъп на 70 милиона нови потребители от Африка, първоначално в Кения.

В момента Wikipedia тества услугата, която работи на принципа на SMS-те, на всеки телефон и смартфон, без да изисква инсталиране на приложение.

Системата е лесна за използване – потребителят изпраща съобщение със своята заявка до определен номер, след което получава предложение да избере страниците, които отговарят на запитването. Следва списък от заглавия по темата, както и възможност за избор на част от желаната статия.

Коментар