IP видео наблюдението се очертава като перспективна ниша

IP решенията за видео наблюдение набират скорост и на българския пазар. При засилен интерес протече Asix академията, организирана от дистрибутора Солитрон, за инсталатори и търговци на IP видео камери.
Тридневният семинар в столичния хотел Вега бе част от световна инициатива на компанията Axis Communications, лидер в перспективния пазарен сегмент, за специализирано обучение и сертифициране на специалисти.
Всеки от участниците разработи проект в реално време върху лично РС, свързано с камера Axis 211A. Готовите решения бяха оценявани от лектора Николае Нае, технически сътрудник към Axis Communications
Съчетавайки камерите на Axis със софтуера за видео наблюдение Xprotect Enterprise на Milestone Systems, потребителите могат да използват пълния капацитет на IP хардуера. Именно върху решенията на Milestone Systems, предлагани у нас също от Солитрон, беше фокусиран последният ден от семинара.
Продажбите на IP камери за видео наблюдение и на съпътстващите ги софтуерни решения за мрежова сигурност нарастват, стана ясно от провелия се по-рано тази година в София технологичен форум „IP-in-Action LIVE”.
Въпреки че все още се наблюдава търсене на аналогови CCTV камери, неминуемо пазарът ще премине към цифровите решения. Увеличеното търсене на IP камери се дължи на все по-бързия мрежови достъп, развитието на домашните мрежи и системите за сигурност.
Според проучване на европейския пазар, проведено от Euro Security, две трети от запитаните компании смятат, че IP технологията е важна за техния бизнес. IP намалява разходите, като в същото време предлага гъвкавост и много добри възможности за интеграция.
Технологията за видео наблюдение на Axis елиминира проблемите при движение на обектите, водещи до замазване и невъзможност за разпознаване на образа. Мегапикселовите решения на компанията осигуряват по-висока детайлност и съответно по-добри възможности за идентифициране.
Предимство на IP камерите, в сравнение с аналоговите решения, е интегрираното аудио, като не е необходимо допълнително прокарване на кабели. Освен това, комуникацията е с високо ниво на сигурност, благодарение на предлаганите методи за криптиране и идентификация.

Коментар