Google подготвя онлайн хранилище за данни

Интернет гигантът Google планира да пусне онлайн услуга за съхранение на данни. Очаква се потребителите да получат достъп до нея в близките няколко месеца, твърди публикация в Уол Стрийт Джърнъл.
Новата услуга на Google ще предоставя известен обем безплатно дисково пространство, като потребителите ще могат да наемат допълнителен капацитет. Предполага се също така, че хранилището за данни ще се ползва както от персонални компютри, така и от мобилни устройства.
Според анализатори на пазара, Google ще интегрира новата услуга с останалите свои услуги, в частност с пакета приложения Gooogle Aps. Не е изключено услугата да се издържа от реклама на нейните страници.
Основно предимство на онлайн хранилището спрямо локалния диск е, че потребителите имат достъп до него от всеки компютър, свързан към интернет. Разбира се, има и известен риск за потребителите при отпадане на интернет връзката.
Подобна услуга вече предлага Microsoft с нейния Windows Live SkyDrive, който дава на потребителите 1GB безплатно дисково пространство. Достъпът до данните може да се извършва от всеки компютър с операционна система Windows или Mac OS X.

Коментар