Шпионският софтуер е най-популярната заплаха

Софтуерът с шпионски характер, или т.нар спайуер, е най-популярен от всички вреденосни програми през тази година. До този извод стига асоциацията на компютърната индустрия CompTIA.
Половината от анкетираните над 1000 компании са отговорили, че атаките с шпионски софтуер са се увеличи през последните 12 месеца, съобщава CompTIA. Вируси, червеи и други зловредни програми не безпокоят в такава степен фирмите.
На второ място като опасност за сигурността проучването извежда неосведомеността на служителите по отношение на информационната защита. Надолу по скалата на опасностите следват вирусите и червеите, вътрешните злоупотреби и атаките през браузърите.
Допреди няколко години шпионският софтуер рядко се споменаваше като заплаха за компаниите. Във фокуса на вниманието бяха вирусите и червеите. Сега обаче спайуер е на върха, което идва да покаже колко динамични са интернет заплахите, коментират от CompTIA.
Половината от анкетираните компании планират да увеличат разходите за обезпечаване на информационна сигурност, установява проучването. Една трета пък възнамеряват да предприемат обучение на персонала по ИТ сигурност.

Коментар