Blu-ray разбива по продажби HD DVD в Европа

 
Продажбите на филмови дискове с формат Blu-ray са надхвърлили 1 милион бройки, съобщава асоциацията за Blu-ray, позовавайки се на данни от индустрията. А когато се включи и броят на игралните Blu-ray дискове, то общо продажбите надвишават 21 милиона в Европа.

Игралната конзола PlayStation 3 на Sony използва именно този формат. Холивуд и производителите на електроника се надяват новите DVD-та с висока резолюция, с по-добро качество на картината и с повече капацитет да съживят отслабващия домашен DVD пазар.

Но пускането на пазара на DVD плеъри от следващо поколение се усложнява от факта, че в момента съществуват две конкурентни технологии – Blu-ray и HD DVD. Първата е от Sony, докато HD DVD е дело на Toshiba.

От досега продадените филмови дискове с висока резолюция, закупени от европейските потребители, 73% са били във формат Blu-ray и 27% в HD DVD, според данните на Media Control Gfk International.

От Blu-ray асоциацията казват, че най-добре продаваните филмови заглавия са били “300”, Човекът-паяк 3” и “Карибски пирати: На края на света”. През октомври от Home Media Research съобщиха, че Blu-ray заглавията са надминали HD DVD по продажби в САЩ в съотношение две към едно за първите девет месеца на 2007 година.

Коментар