Тръгва спътников проект за управление на риска

Българо-френски проект ще подпомага управлението на риска у нас чрез спътникови изображения, стана ясно вчера на семинар в резиденция Бояна. Проектът се реализира на базата на публично-частно партньорство, в което Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) е бенефициент и координатор.

“Вече е приета новата директива на Европейския парламент относно оценката и управлението на риска от наводнения и ние трябва да сме в крачка с изискванията на ЕС”, каза Пламен Вачков, председател на ДАИТС.

Новата разпоредба задължава държавите-членки на ЕС да направят оценка на риска от водните си басейни до 2011 г. и да издадат карти на най-опасните зони до 2013 г. Това е и една от целите на българо-френския проект.

До средата на 2008 г. в България ще бъде открит информационен център за управление на бедствия и за интегриране на спътникови изображения и нови ИКТ при разработка на национални бази данни за управление на бедствия. Тази дейност ще бъде и в подкрепа на държавните структури, които отговарят за действия при бедствия и аварии, както и на структури от гражданския и научния сектор, уточниха от ДАИТС.

Френската фирма SPOT Image е ръководител на проекта, а SERTIT е технически координатор. Проектът се подкрепя от френското Министерство на икономиката и финансите.

От българска страна участват Агенцията за устойчиво развитие и евроинтеграция и Софийският университет „Св.Климент Охридски”. Като партньори са поканени и Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, Държавна агенция по горите, Национална служба „Гражданска защита”, МДААР, Национален институт по метеорология и хидрология, Институт по океанология и други.

Коментар