ЕС одобри общ стандарт за мобилна телевизия

Телевизията по мобилен телефон получи силен тласък в четвъртък, когато страните-членки на ЕС решиха да подкрепят един стандарт в индустрията. Първоначално Европейската комисия, а сега и европейските нации ще поддържат и насърчават употребата на DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld).
Всички държави от ЕС ще трябва да подкрепят използването на DVB-H за пускане на услуги за мобилна телевизия пред конкурентните стандарти, като DMB (Digital Multimedia Broadcasting), разработен и широко използван в Южна Корея, или като системата MediaFLO, разработена от американската компания Qualcomm.
Великобритания, Германия и Холандия, които по принцип предпочитат да оставят пазарът сам да наложи някоя от съществуващите системи, изразиха възражения относно това решение, за приемането на което обаче бяха нужни само две трети мнозинство от страните-членки.
В свое общо изявление европейските министри на телекомуникациите казаха, че DVB-H изглежда има потенциала да стане най-популярният стандарт, който ще може да движи напред пазара в ЕС за земна мобилна телевизия.
Един по-внимателен европейски подход може да достави допълнителна поддръжка за едно по-успешно, бързо и широкоразпространено разгръщане на услугите за мобилна телевизия, което ще засили конкурентните предимства на ЕС, се казва още в изявлението.
Според медийния комисар на ЕС Вивиан Рединг, политическото решение и разработването на пазара вървят ръка за ръка, което означава, че този мултимилиарден бизнес ще се движи в правилната посока поне до средата на 2008 година.
Европейската мобилна телевизия вече е с една крачка по-близо до успеха за създаване на икономии от мащаба в този важен сектор, добавя тя.
ЕК вярва, че пазарът за мобилна телевизия, имайки предвид голямото количество закупувани хендсети, може да достигне стойност от 20 милиарда евро през 2011 година и 500 милиона потребители в целия свят.
Комисията смята, че следващата година ще бъде много важна за сектора, поради наличието на големи спортни събития, като Европейското първенство по футбол и Летните олимпийски игри, които, според ЕК, ще предоставят изключителна възможност за увеличаване на потребителската информираност и интерес към новите услуги.
В момента Южна Корея и Япония имат общо 20 милиона потребители на мобилна телевизия, което е 30 пъти повече от броя на потребителите в ЕС.
Следвайки споразумението между страните-членки, Комисията ще публикува DVB-H в списъка с официални стандарти на ЕС през следващата година. Рединг подчерта, че вече 19 членове на Европейския съюз са започнали да използват DVB-H като норма в сектора, което явление тя нарече „необратима тенденция”.

Коментар