Фонд инвестира $5 млн. в българо-американска софтуерна фирма

Инвестиционният фонд NEVEQ ще подкрепи с 5 милиона долара българо-американската компания FinAnalytica – разработчик на аналитичен софтуер за инвестиционни и рискови фондове.
Това е вторият проект в портфейла на NEVEQ, съобщиха от фонда, който планира да удвои капитала си до 40 млн. евро в началото на 2008 година. NEVEQ вече инвестира $3 млн. в портала за пътнически услуги lessno.com.
В основата на аналитичния софтуер Cognity на FinAnalytica е уникален статистически модел, патентован от българския проф. Светлозар Рачев. Чрез него се събират и обработват финансови данни и показатели от различни източници. След това софтуерът прави цялостна оценка на риска и помага за оптимизирането му.
Решението позволява изграждане на успешна стратегия за максимална възвръщаемост на инвестициите. Доказателство за ефективността му е, че международни инвестиционни фондове и организации като Morley Fund Management, Tremont Capital Management, International Fund Services и други вече използват Cognity.
С инвестициите си NEVEQ придобива близо 50% от FinAnalytica. Вложенията ще бъдат разпределени балансирано за разширяване функционалността на Cognity и за бизнес развитие на компанията.
В момента фирмата има два екипа – в София и в Ню Йорк. С допълнителната инвестиция ще бъдат открити и представителства в Лондон и Цюрих.
"Очакванията ни са за много атрактивна възвръщаемост на инвестицията в период от 3 до 5 години. Най-важната предпоставка за това е не продуктът, а екипът, който го създава и развива. Именно това търсим при избора на компаниите в портфейла ни – потенциал за разширяване на пазара, добър екип и комбинация от технологична и бизнес експертиза", обясни Павел Езекиев, управляващ съдружник в NEVEQ.
NEVEQ е рисков инвестиционен фонд, фокусиран върху ИТ компании в Югоизточна Европа. 40% от капитала на фонда е привлечен от американски инвеститори, 20% от швейцарски, 20% от Европейската банка за възстановяване и развитие, а останалите акционери са български и австрийски частни инвеститори.
В началото на 2008 година фондът ще завърши втория кръг от набиране на капитал и ще удвои портфейла си до 40 млн. евро. NEVEQ планира откриване на представителство в Букурещ до края на тази година.

Коментар