Сливане на 3Com с китайци притеснява САЩ

Едномесечно разследване на американското разузнаване установи, че евентуално сливане на мрежовата компания 3Com с китайския производител Huawei е опасно за националната сигурност, съобщава Уошингтън таймс.
След появилите се в пресата информации за незаконна дейност на Huawei в миналото, инвестиционната компания Bain Capital Partners, която представлява интересите на Huawei, се е обърнала за проверка на нейния бизнес към финансовото министерство на САЩ.
През октомври 3Com обяви за сделка с китайския комуникационен производител на стойност 2,2 милиарда долара.
Медиите твърдят, че Huawei е нарушила санкции на ООН срещу Ирак, като е положила оптична мрежа за връзка със системите за въздушна отбрана. По-рано пък китайската компания беше обвинена в промишлен шпионаж срещу Cisco и Fujitsu.
Huawei е недолюбвана и за това, че е изградила телефонна мрежа за правителството на талибаните през 2001 година.
Сделката с китайската компания притеснява САЩ, тъй като 3Com е доставчик на оборудване за защита на достъпа до мрежите на Пентагона и американското правителство. Експертите по сигурността дори подозират, че Huawei вече разполага със секретни технологии, като се има предвид, че двете компании са работили съвместно по проекти.

Коментар