GFI подобрява контрола на преносимите устройства

Ново решение на компанията GFI Software повишава сигурността при използване на преносими устройства за съхранение на данни. Версия 4 на GFI EndPointSecurity дава на администраторите цялостен контрол над USB памети, CD и DVD устройства, флопита, смарт телефони, MP3 плеъри, ръчни компютри, iPod-и, цифрови камери и др
Използването на софтуера предотвратя пробиви в сигурността, кражба на данни, внасяне на вируси и друг малуер в мрежите на компаниите, уточниха от Бизнес Софтуер Дистрибутор ЕООД, който разпространява продукта в България.
Сред новите възможности във версия 4 е разширеният контрол на достъпа. Чрез него администраторите могат да блокират само определени класове устройства, както и трансфера на файлове с конкретни разширения, по физически порт и по номер на устройството.
Администраторите могат също да използват бял и черен списъци, за да разрешат използване само на устройства, одобрени от компанията, и да блокират всички други. Освен това е налице е възможност за задаване на достъп на определени устройства в конкретен времеви интервал, като през останалото време са забранени.
Напоследък капацитетът на преносимите устройства се увеличи толкова много, че вече е възможно да се копират цели бази данни за няколко минути. Налице са десетки примери за пробиви в сигурността, поради небрежност или целенасочено, чрез използване на крайни устройства в компаниите.
По-рано тази година, например, бивш служител на Боинг беше обвинен в кражба на 320 000 файла, които е предоставил на вестник. В периода от 2004 до 2006 г. той е копирал чувствителната информация на преносим хард диск, като е нарушавал политиката за сигурност на Боинг. Фирмата е изчислила, че потенциалните вреди, които са нанесени, могат да й струват между 5 и 15 милиарда долара.
Наскоро стана известно, че двама мениджъри във водеща корейска фирма за електрооборудване са изнесли чрез USB флашове данни на стойност 1,8 милиарда долара. По-късно двамата са постъпили в конкурентна компания, на която са предали информацията.
GFI и други разработчици на продукти за сигурност продължават да настояват колко важно е за администраторите в една компания да знаят какви устройства и как точно се използват в мрежата и каква заплаха представляват те. Много бизнеси обаче не са запознати или игнорират заплахата, докато нещо не им се случи, посочват от GFI.
Според изследване, направено от eMedia в САЩ, по поръчка на GFI Software, само 7% от 455 малки и средни бизнеси считат преносимите устройства за съхранение като най-голямата заплаха. По-малко от 20% са внедрили някакво решение за защита на крайните устройства.
Цената, която трябва да се плати за необходимите действия по управлението на риска, е много по-ниска от цената за отговор на определен инцидент, казва Андре Мускат, директор на инженеринга в GFI. Според него, решенията за сигурност на крайните устройства са задължителни в съвременната силно зависима от мрежите работна среда.

Коментар