Тестове дават предимство на Windows XP пред Vista

Операционната система Windows XP с последното обновление SP3 е два пъти по-бърза от Vista със SP1, показват бенчмарк тестове на изследователите от Devil Mountain Software.
Vista е изпълнила теста за над 80 секунди, а нейният предшественик XP, обновен с бета версия на SP3 (Service Pack 3), е постигнал време от 35 секунди. SP1 e подобрил производителността на новата ОС на Microsoft само с 2%, докато подобрението на XP от SP3 е 10%.
Тестът е извършен на компютър Dell XPS M1710 с процесор Core 2 Duo 2GHz и оперативна памет 1GB. На машината са изпълнявани набор от задачи с пакета Microsoft Office 2007, вкл. създаване на сложни документи с поддръжка на таблици и презентации.
Първият сервизен пакет (SP1) за Vista се очаква да бъде пуснат официално през януари. Microsoft коментира пред silicon.com, че обновлението e все още в етап на разработка и ще бъде променено до датата на пускане. Подобрението наистина е наложително, предвид, че много компании планират да преминат към Vista с излизането на SP1.

XP/SP3 срещу Vista/SP1
Тестът
Набор от задачи за Office 2007
Машината
Dell XPS M1710
с процесор Core 2 Duo 2GHz и памет 1GB
Резултатът
Vista – 80 секунди
XP – 35 секунди
Източник: Devil Mountain Software

Една година след пускането на Vista за бизнеса, около 13% от компаниите са възприели новата ОС, твърди silicon.com, като се позовава на проучване сред ИТ професионалистите. Според висш ръководител на Microsoft, цитиран от сайта, „светът не е сто процента готов за Windows Vista”.

Старата версия XP е била много по-продавана през първите шест месеца от излизането си на масовия пазар, в сравнение със същия период на Vista. По данни от софтуерния гигант, досега са продадени 88 милиона копия на новата система.
Първоначално Microsoft разреши на производителите на PC да продължат да продават XP, инсталирана на нови РС, до 31 януари 2008 г. Но под натиск от тях и потребителите удължи този срок с пет месеца до края на юни.

Коментар