Глобул обяви 2,8% спад на приходите за тримесечието

Приходите на Глобул възлизат на 173,9 млн. лв. за периода юли-септември 2013 г.

Приходите на Глобул възлизат на 173,9 млн. лв. за периода юли-септември 2013 г., а печалбата на оператора възлиза на 63,8 млн. лв.

Общите приходи на Глобул за третото тримесечие отбелязаха спад от 2,8% до 173,9 млн. лв., в сравнение със същия период на миналата година, съобщи операторът.

Спадът се дължи на намалението на цените за терминиране, въведено от регулатора през юли 2012 г. Ако не се взимат предвид промените в цените за терминиране, приходите на Глобул за тримесечието биха отбелязали ръст от 0.3%.

Коригирани от ефекта на промените в счетоводната политика на компанията, въведени след придобиването от Теленор, печалбата на Глобул преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) за тримесечието са с 6,4% по-малко в сравнение с третото тримесечие на 2012 г. и възлизат на 63,8 млн. лв. Ако не се вземе предвид и ефекта от новите цени за терминиране, EBITDA за тримесечието би била с 3,9% по-малко на годишна база.

Същевременно, броят на активните клиенти на абонаментните програми на Глобул продължи да се увеличава и в края на тримесечието достигна почти 2,7 милиона, отбелязвайки ръст от 6,4% в сравнение със същия период на миналата година и представляват 68% от всички 3,9 милиона активни клиенти на оператора. Съгласно дефинициите на Теленор, в броя на активните клиенти не се включват предплатени карти, които не са използвани през последните 90 дни, както и абонаментите от типа „machine-to-machine” (M2M).

Броят на абонатите на услугите за широкoлентов мобилен пренос на данни на Глобул се увеличи с 69% спрямо същия период на миналата година, докато броят на абонатите на фиксираните услуги на компанията продължи да расте и към края на септември надхвърли 240 000. Приходите на Глобул от услуги за пренос на данни отбелязаха ръст от 44% на годишна база.

Средното месечно потребление на активен потребител за периода остана стабилно спрямо същия период на миналата на година – 173 минути, докато средният приход от активен потребител за тримесечието намаля с 3,4% до 11,30 лв., отново най-вече под влияние на драстично по-ниските цени за терминиране.

Коментари по темата: „Глобул обяви 2,8% спад на приходите за тримесечието”

добавете коментар...

  1. Иванко

    Да се разплачем и да пускаме SMS-си с дарения към Глобул.

Коментар