Китай изнася по света ютии шпиони

На изобретателността на китайските специалисти могат да завидят и най-добрите хакери. Поредното им творение са ютии с вградени чипове, които автоматично се свързват към мрежите и разпращат спам и вируси за шпиониране.

Партида от подобни устройства-шпиони, вкл. ютии, чайници, телефони и DVR-и, беше открита случайно в Санкт Петербург, съобщи vesti.ru. Руските търговци незабавно са прекратили договорите за доставка с китайските си партньори и са унищожили наличните количества.

Оказва, че ютиите могат да шпионират своите собственици. Това става чрез малък чип, който е монтиран допълнително в техниката. След включване на прибора в електрическата розетка, чипът се свързва към компютрите на която и да е незащитена Wi-Fi мрежа в радиус от 200 метра.

Инокентия Федорова, директор на компанията вносител, признава, че не е очаквала подобна изненада от своя китайски партньор. „Те вече бяха проверени и е много странно, че се случва подобна история”. В момента двете страни изясняват случая.

Шпионските ютии са открити с помощта на брокерска кантора. Още преди изпращане на стоката от Китай, руските експерти са били смутени от теглото на пакетите, което е било с няколко грама по-голямо от написаното в документите. Партидата е задържана на границата и подложена на изследване.

Вече е изяснено, че вградените чипове са предназначени за изпращане на спам и компютърни вируси. „Дори няма да забележите, че изпраща спам. Нито един системен администратор няма да забележи атаката, защото тя не е извън предприятието, не е през интернет, а отвътре”, коментира Глеб Павлов, технически директор на митническия брокер.

Около 30 ютии, чайници, телефони и устройства за видеонаблюдение от пробната партида са били разпространени в търговската мрежа на Санкт Петербург.

Не се съобщава колко от устройствата съдържат шпионски чип и дали подобна „многофункционална” техника е попаднала и в други райони на Русия.

Коментари по темата: „Китай изнася по света ютии шпиони”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    SUN TZU I SUN PIN VSE PAK SA BILI KITAICI

  2. Валери

    Забравихте пералните, печките, хладилниците…..ми, че те са се учили от най добрите в подслушването янките. Да, ще падне голямо разглобяване на GSM…. Да, ще го оставям в къщи при излизане. Ми, какво, ще правим с автомобилите произведени в Ловеч, че те си се свързват сами със сателитите….Каквато и техника да купи човек то следенето ни е в кърпа вързано…отдавнааааа ееее….такааааа….

  3. Gуцьо

    бат’ си му смехта!
    те т’ва е по смехно и от ебат’ко бройко!
    излющи ми се циВровизацията от кикот!

  4. Чайна Майна

    “Още преди изпращане на стоката от Китай, руските експерти са били смутени от теглото на пакетите, което е било с няколко грама по-голямо от написаното в документите.” – Най-голямата глупост, която съм чел… Сигурен съм, че абсолютно никой не е обърнал внимание на подобна, пренебрежима разлика в теглото, просто всичко е било нагласено …

  5. Ivko

    Поредната пропаганда против китайски стоки с идеята за да ми върви моят бизнес аз трябва да прецакам работата на другите.

    Интересно, защото не продължат да проверяват техника и софтуер на американците затова какви реални шпионирания и кражби са правили години наред?

    Другото нещо от тази фалшива пропаганда е Ехооо стига сте се занимавали с шпионажа на САЩ ами ето вижте сега тук имало китайци с ютии, които правят спам и по този начин шпионират.

Коментар