Москва пуска интернет по радиоточките

Мащабен проект за снабдяване на всеки дом в руската столица с единна точка за достъп до интернет, телевизия, телефон и радио планира Московската градска радиопредавателна мрежа (МГРС).

Идеята е сегашната радиоточка да бъде заменена със “социална розетка”, по която ще се пускат и съобщения при критични ситуации, съобщи rbc.ru.

Според експерти, проектът ще изисква внушителни инвестиции. Участниците на пазара пък побързаха да го определят като безперспективен, предвид голямата конкуренция в предлагането на подобни услуги.

МГРС, едно от най-старите телекомуникационни предприятия в Москва, в момента е в процес на реформи. От април компанията има нов мениджър в лицето на опитния Вячеслав Иванюк, който сформира свой екип. МГРС е печелившо предприятие, като основните доходи идват от 2,9 милиона абонати, които заплащат по 22,42 рубли месечно за радио услуги.

Стратегията за развитие на компанията е свързана със социалната розетка, като се набляга на функцията й за информиране на гражданите за извънредни събития и терористични заплахи.

По думите на Вячеслав Иванюк, МГРС възнамерява да достави на всички жители на столицата пълния пакет от социални услуги на достъпна цена. Според плана, компанията няма да конкурира частните доставчици и операторите, а ще ги включи в проекта. МГРС ще доставя сама единствено радиопрограмите и известяванията при кризи.

Тъй като проектът е социално-комерсиален, и финансирането ще бъде разпределено между бюджета и частния бизнес. Очаква се новата мрежа да бъде изградена в следващите пет до седем години.

Коментар