Последни сме в ЕС по интернет у дома

  
Повече от половината европейски домове са се включили онлайн през тази година, като броят на използващите високоскоростна интернет връзка рязко се е увеличил, съобщават от Eurostat, статистическата агенция на ЕС.

Всеки втори човек търси в интернет, а 15% използват мрежата за телефонни обаждания. 13% от потребителите свалят филми и музика от P2P сайтове, показва проучването, базирано на национални данни за първите три месеца на 2007 година.

Около 54% от домакинствата в 27-те страни-членки на ЕС имат достъп до Интернет, което е увеличение, в сравнение с 49% през Q1″2006. Потреблението на широколентова връзка е скочило рязко – от 30% през Q1″2006 на 42% през Q1″2007.

"Най-онлайн" държавата в ЕС е Холандия, където над 4 от всеки 5 домакинства имат Интернет достъп. Страната е на първо място и по брой широколентови връзки. Доста назад в това отношение е новият член на ЕС – България, където само едно на пет домакинства има интернет достъп. Гърция пък е с най-ниско потребление на ширколентови връзки със само 7%, а Румъния е предпоследна с 8%.

Някои държави са много по-рационални в използването на мрежата от други. Така например, Франция води във VoIP обажданията, следвана от Естония, което не е изненадващо, като се има предвид, че малката балтийска страна е дом на Skype. Близо една четвърт от холандците и люксембургците използват мрежата, за да си свалят музика и филми, но при чехите и ирландците този процент е само 6.

Потреблението на Интернет, цените и технологията на достъп варират в големи граници в цяла Европа. От Европейската комисия обвиняват правителствата, че не полагат достатъчно усилия, за да отворят пазара, като накарат бившите държавни телеком-монополисти да посрещнат конкуренцията с цел цените да паднат и повече хора да станат онлайн.

Коментар