Microsoft обяви план за инвестиции в българското образование

Един от приоритетите в сътрудничество на Microsoft с държавни и частни организации ще бъде мащабно инвестиране в българското образование. Целите на компанията са още при началното образование да се постига добро ниво на компютърна грамотност на децата. Планира се и въвеждането на програма за обучение на държавните служители, както и създаване на специален образователен уеб-сайт, стана ясно вчера на пресконференция на Microsoft по повод визитата у нас на вицепрезидента на компанията Ерик Ръдър.

Ако човек осъзнае, че ще се реализира като програмист едва по време на висшето си образование, без досега да се е занимавал сериозно с компютрите, това създава пречки при развитието на неговите умения, каза Теодор Милев, управляващ директор на Microsoft България. Настоящата идея на компанията е да инвестира в ранното развитие на тези способности, като се заложат компютърни часове при обучението на най-малките.
Компетентността на административния персонал също е важен пункт в създаването на ИТ инфраструктура, което в наши дни е необходимост, смята Теодор Милев.
Българският офис на водещия софтуерен производител ще вложи $1 милион в програма за обучението на 30 хиляди държавни служители за работа с MS Windows XP и Office XP.
Един от елемeнтите в инвестиционната програма на Microsoft е и създаването на български образователен сайт. Той ще улеснява достъпа до информация на учащите и ще осигурява интерактивност в образователния процес. Създаването на такъв сайт е провокирано от най-новите тенденции в образованието, които отхвърлят праволинейното обучение по системата „учебника” и предвиждат информацията да се предоставя тематично, на модули.
По-рано през седмицата стана ясно, че Microsoft ще открие в България център за он-лайн техническа поддръжка на легалните потребители на нейния софтуер в региона. Компанията подписа също меморандум с Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), който определя рамките на партньорството между софтуерния гигант и държавата, вкл. в областта на образованието.
още по темата:

по темата: „Microsoft обяви план за инвестиции в българското образование”

добавете коментар...

  1. Вельо

    Образованието трябва да се промени много сериозно. Дали с Майкрософт или не, не знам. Но като си помисля каво съм учил и какво от това сега изполвам….

  2. Миро

    Но ако седнеш на 10 години пред Windows и работиш на него до 25-тата си годишнина, след това трудно ще се научиш да работиш на Linux. И така ставаш верен на Windows, искайки или не!!!

  3. Гроздан

    По-добре за софтуер да се плаща в администрацията и в образованието, отколкото за сауни, лични асансьори и тем подобни глезотии като в топлофикация. Източени били 1,6 милиона евро оттам! Ако се инвестира в образование, това ще се възвърне многократно.

Коментар