Microsoft няма да блокира пиратски копия на Vista

За изненадващ ход на Microsoft съобщи BBC. Компанията е решила да спре блокирането на пиратските копия на операционната система Vista, т.е. на копия, произведени или придобити без съответния лиценз.
Причината Microsoft да свали подобно ограничение са оплакванията на потребители с легални копия на Vista, че по време на регистрацията сървърът на компанията блокира достъпа им до системата.
Както е известно, сървърът на Microsoft извършва проверка за легалността на системата, инсталирана на потребителския компютър, по време на регистрацията. Ако копието се окаже пиратско, някои функции на Vista биват блокирани.
Microsoft ще премахне от Vista кода за блокиране, като промяната ще влезе в сила с пускането на първия сервизен пакет (SP1). Това обаче не означава, че софтуерният гигант прекратява борбата с пиратството. Потребителите ще трябва да продължат да регистрират операционната си система на сайта на Microsoft.
Установените пирати ще получават периодични съобщения за статуса на техните системи и за необходимите мерки за легализиране на продукта. Според информация от Microsoft, броят на пиратските копия на Vista е два пъти по-малък, отколкото на нейния предшественик – Windows XP, като не се уточнява дали са съпоставени еднакви периоди от излизането на системите на пазара.

Коментар