Постигнаха 100% сигурност с квантова криптография

Група изследователи от Университета Кембридж разработиха квантова криптографска система, която може да кодира и декодира данни без възможност за външни манипулации.

Експериментът е важна стъпка по пътя към създаване на система за предаване на данни, която не може да бъде подслушвана от лица, неучастващи в комуникацията. За първи път в света учените демонстрират безусловна сигурност при предаване на информация.

Пробивът в квантовата криптография означава, че могат да се предават данни чрез използване на сложни алгоритми за кодиране и декодиране, които не позволяват на т.нар. „трети страни” да прихванат и декодират съобщенията. По същество, данните се съхраняват в запечатан „квантов плик”.

За първи път бе демонстрирана перфектна сигурност на предаваните битове, като се разчита на законите на физиката и на нищо друго, коментира експертът от Кембридж д-р Адриан Кент. Той е съавтор на доклада по темата, публикуван във Physical Review Letters.

Коментари по темата: „Постигнаха 100% сигурност с квантова криптография”

добавете коментар...

  1. Azis the legend

    Първо Дизайнерите(Физиците) и Инжинерите да се разберат кои от тях са тъпаци, че най-накрая да направят поне един Квантов компютър, после да подсигуряват каквото и да било =/

Коментар