Нови технологии обещават 500 пъти по-бърз компютър

Нови технологични методи обещават 500 пъти по-бърз компютър
Учените ще се опитат прецизно да манипулират трептенето на електроните, което ще създаде енергийни микро вълни. Те ще са в основата на новия вид безжични технологии
07/06/2007
Учени от различни страни, сред които Франция, Белгия и Англия, обявиха, че започват да разработват технологични методи, които в бъдеще ще позволят създаване на суперпроцесор с невероятна за нашето време скорост, както и хард диск с огромен капацитет.
Изследователи от британски университет ще ръководят тригодишен проект на стойност $1 милион, свързан с приложението на магнитно поле в компютърните технологии. Учените ще търсят начини за създаване на енергийни микро вълни, чрез “изстрелване” на електрони в магнитно поле. Самото поле ще се генерира в специално разработени полупроводници, широки едва няколко атома и напластени с магнити.
Проектът има потенциала да осигури безжично пренасяне на електронните сигнали. Вече съществува WiFi технологията, но при нея електрониката, която създава безжичните сигнали, е твърде голяма, за да бъде интегрирана в един единствен микрочип. С използването на магнитно поле за генериране на микро вълни може да се стигне до създаване на такъв чип, казват експерти. Това ще направи компютърът на близкото бъдеще 500 пъти по-бърз, като ще запази сегашния си традиционен размер, показват предварителни изчисления.
В основата на новия вид безжични връзки стои т.нар. “спинтроника” (“spintronics”), като “спин” е понятие от квантовата механика. В случая това означава, че учените ще трябва чрез магнитното поле да предизвикат трептене на електроните, което да създаде енергийни микро вълни.
В края на май тази година учени от Института по технологии в Масачузетс съобщиха, че са създали необходимия полупроводник. Очаква се това да форсира развитието на “спинтрониката”. Основни резултати ще са увеличено бързодействие и надеждност на бъдещите компютри, като същевременно ще намалее количеството използвана енергия.
Резултатите от развитието на “спинтрониката” може да се окажат впечатляващи, коментират експерти. Само за пример може да се спомене следният факт: през 2002 година изследователският екип на IBM обяви, че, използвайки методите на “спинтрониката”, е способен да компресира мащабно количество информация (1 терабайт) на съвършено малък по размери носител (диск с диаметър 3,5 инча). Това прави впечатляващите 1,5 гигабита на квадратен милиметър.
Устройства като лаптопи и iPod плеъри вече успешно работят с методите на “спинтрониката”, за да складират информацията в ултра малки магнитни хард дискове. Използването на “спин” състоянията на електроните за обработка на информация обаче ще бъде голяма крачка в развитието на технологиите, казват учените.
Друго значително предимство при “спинтрониката” е, че ще може едновременно да се пренася информация в две противоположни посоки, споделя Джагадеш Модера, ръководителят на научния екип от Масачузетс. Това е един от факторите, който ще доведе до значително увеличаване на скоростта на работа в бъдещите компютри.

по темата: „Нови технологии обещават 500 пъти по-бърз компютър”

добавете коментар...

  1. fran

    Много станаха кандидат технологиите на бъдещето. Нищо чудно обаче да продължи развитието на сегашната технология. Един преход към съвършено нова технология винаги е спорен от практическа гледна точка. Както докато има петрол, колите ще си вървят с него. Така и с компютрите, кой ще накара Интел да мине на друга технология, да не са луди

  2. Димитър

    Чудно ми е, колко време ще е нужно на тези технологии да стигнат до средния потребител, и на каква цена?

  3. OBI

    Това е прекрасно.Дано се реализира и на практика а не само на теория.Защото четох из мрежата преди известно време за компютъра на Athom Chip май бяха.И според тях техния РС бил 5 пъти по мощен от сега съществуващите РС-та с процесори на Intel и AMD.

Коментар