Очаква се поевтиняване на имената в областта .bg

Годишен абонамент от $1 за домейн в зоната .org , поевтиняване на имената, завършващи на .bg и пускане на регионален сървър за по-бърз достъп до интернет, обявиха ръководители на световни ИТ компании по време на посещението си у нас, съобщава ДАИТС.

Годишният абонамент на български потребители за интернет имена в зоната .org ще бъде 1 долар от 1 октомври, обяви на пресконференция президентът на Публичния интернет регистър Едуард Вилтц.

Отстъпката при регистрация на домейни, завършващи на .org е 85 на сто. Целта е да се насърчава съдържанието в интернет. Публичният интернет регистър управлява 4,5 млн. домейна. 7500 от тях се намират в България, като ръстът им през последните 5 години е 45 на сто.

Започва процедура по промяна на управлението на имената, завършващи на .bg, съобщи по време на пресконференция Вени Марковски, председател на Съвета по информационни технологии към президента. Компанията Афилиас, която поддържа зоната .info, ще подпише писмо за намерения с новата структура, която ще прави регистрациите в българския домейн. Това е Българския публичен интернет регистър, в който участват ДАИТС, Сдружението за електронни комуникации, Интернет общество и академичната мрежа.

Целта на промяната е потребителите да могат да регистрират имена при значително по-изгодни условия. В момента годишната такса е 60 долара. На въпрос за сроковете на пределегирането, вицепрезидентът на Google и председател на Борда на Интернет корпорацията за имена и адреси Винт Сърф каза, че процесът зависи от разговорите между компанията, която в момента управлява домейна, новата структура, Интернет общество и правителството.

Компанията VeriSign, която регистрира в зоните .com и .net, пуска регионален сървър за имена в България, съобщи вицепрезидентът на фирмата Брайн Кют. Така България става една от 20-те държави в света, в които има такива сървъри. Те подпомагат по-бързия и по-сигурен достъп до световната мрежа. VeriSign отчита 40 на сто ръст на интернет регистрацията на български потребители в двата домейна от 2005 година досега.

Бордът на директорите на Интернет корпорацията за имена и адреси ще проведе работна среща в София през септември, непосредствено преди международния форум в Атина по въпросите за управление на Интернет, съобщи Вени Марковски. През октомври Интернет общество ще организира в България регионална конференция на всички оператори на домейни от първо ниво от Централна и Източна Европа.

Коментар