Държавата награди млади учени за принос към ИО

Ученици, млади учени и учебни заведения получиха награди по време на първия Национален форум на Младежкото иновационно и информационно общество АБ (МИИО) в Дома на науката и техниката.
Златен знак на 14 талантливи младежи (списък на наградените) връчи премиерът Сергей Станишев за техния принос към развитието на информационното общество (ИО) с разработки в областта на астрономията, образователния софтуер, оптимизиране на транспортния трафик и военно-научните изследвания.
„Моите ученици вече знаят, че това, което не става с интелект, става с много интелект. Радвам се за това, че в България вече осъзнахме, че интелектът има нужда от организация”, каза Анатол Френски, директор на технологическото училище по електронни системи.
Общо 14 водещи учебни заведения (списък) бяха отличени за приноса им в осигуряване на възможности за иновативно развитие на техните възпитаници.
“Държавата използва всички възможности за подкрепа на приложните изследвания и пример за това е предстоящото създаване на няколко научни центъра”, заяви Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Коментар