Болно момче е лидерът на нашумяла кибер банда

Вече е известна самоличността на лидера на нашумялата в последно време кибер банда AKILL. Това е 18-годишният новозеландец Оуен Уокър, който беше арестуван в края на миналата седмица от ФБР.

Оуен попадна в центъра на международно разследване на голяма групировка от кибер престъпници. Операцията на ФБР протече под името “Operation Bot Roast” и доведе до ареста на Уокър на 1 декември с обвинението, че е свързан с международната банда.

Твърди се, че момчето страда от аутизъм средна степен и е било подложено на издевателства в училище. Аутизмът е пожизнено разстройство на развитието на мозъчните функции, което не позволява на индивида да възприема адекватно това, което вижда, чува и усеща.

Полицията е конфискувала компютъра на Уокър, който загуби и работата си в компанията Trio Software Development. Бившите работодатели на Оуен го описват като блестящ програмист. Младежът вече е освободен от ареста и в момента се намира при родителите си, съобщи theregister.com.

Уокър е напуснал училище 14-годишен и е завършил образованието си задочно. Майката на младежа твърди пред New Zealand Herald, че не е знаела нищо за дейността на сина си, освен че той е бил силно пристрастен към компютрите.

Коментар