Проект ще подпомага наемането на чужд персонал от български фирми

Европейски проект ще подпомага малките и средни предприятия в присъединяването към отворения трудов пазар на ЕС, съобщиха от Interminds – България, партньор в инициативата.  
Проектът „СОЛЕ” се финансира от Фондация Леонардо да Винчи по програма “Трансфер на иновации, Многостранни проекти, Програма за учене през целия живот”.
По проекта ще се разработват помощни средства за наемане на чуждестранен персонал в малките и средни предприятия. Т.нар. Placement Support вече е успешно приложен в страни от ЕС.
Основните цели на проекта са преодоляване на бариерите пред мобилността на трудовия пазар и подпомагане на малките и средни предприятия в интегрирането на млади служители и стажанти. Ще се изготвят също помощни средства за чуждестранните служители, които да ги улеснят при преодоляването на проблеми с езика, културните и други различия в методологията на работата.
Друга цел е подобряване на комуникацията и сътрудничеството между образователните центрове, които приемат и въвеждат модела “Програма за учене през целия живот”.
В насрочената за 12 декември пресконференция в столичния хотел Хилтан ще участват представители на фирмите-партньори по проекта – Interminds – България, Community4You – Германия и ROC Middle Nederland – Холандия.

Коментар